вівторок, 23 травня 2017 р.

День вишиванки

У невичерпній спадщині духовної культури українського народу є особлива, винятково важлива її частина – вишивка. 18  травня в Україні святкують День вишиванки.

Висить рушник у хаті на кілочку,
Калина червоніє на столі,
А біля неї – жовті колосочки,
Мов пустотливі братики малі,
Це все – моя земля, моя Вкраїна,
Це рук моєї матері тепло,
І цей рушник, яким і дочку й сина
Благословляє мати на добро.

Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Цього тижня в школі відбувся День вишиванки. Дрес-кодом дня була вишиванка, і вся школа замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки.

Учні нашої школи та педагогічний колектив з радістю одягнули святкові вишиванки. Під час заходу учні 3 класу розповіли про традицію вишивання та історію вишиванки, а також легенди про вишиванку, підготували вірші, гуморески, співали українські пісні, танцювали.
Також  
була створена виставка української народної вишивки. А ще учні частували гостей найтрадиційнішою українською стравою - варениками. 
Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини.
Українська вишиванка — це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. 
 Стінгазета до Дня вишиванки

Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала.
Вишиті сорочки та вишиванки будуть оберігати вас, наділяти силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років тому, дійшли до наших днів і зараз використовуються для оздоблення сучасних вишиванок.
Маючи таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар