суботу, 1 квітня 2017 р.


        Щорічно 1 квітня у світі відзначають Міжнародний день птахів. Саме цього дня в 1906 році була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. 
        День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. 
З поверненням птахів ми святкуємо прихід весни. 

ЦІКАВО ЗНАТИ!

Найдрібніша пташка в Україні – це корольок. 
  Її голівка увінчана красивою оздобою, як у справжнього короля – короною.
Корольок більша за колібрі, але все одно  вона – крихітка. Її вага 5 -7 г. Усе літо й осінь живуть ці пташки у великих і старих хвойних лісах. Лише з настанням холодів корольки приєднуються до синичок і прилітають до листяних лісів у міські парки, сади. Їх спів можна почути круглий рік, навіть у тріскучі морози.
Живуть ці пташки переважно на верхівках дерев і лише в негоду спускаються на нижні гілки.
Цікаві факти про птахів... 

1. Людям на даний момент відомі 9800 видів пернатих, які живуть на Землі. 
2. Найбільша кількість жовтків, коли-небудь знайдених в одному яйці, — дев’ять. 
3. Щоб зварити яйце страуса круто його потрібно кип’ятити 2 години! 
4. Єдиний в світі птах, у якого взагалі немає крил, це Ківі, який живе в Новій Зеландії. 
5. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище ніж у людини. Так як птахи не можуть потіти, три чверті вдихуваного повітря птах використовує для охолодження. 
6. Яйце колібрі найменше в світі. Цей птах також є найменшим птахом на всій планеті. Він більше схож на стрекозу, ніж на представника пернатих. Колібрі харчується тільки пилком квітів. 
7. Пір’я птаха важать більше ніж його скелет. 
8. Найбільші яйця в світі несли недавно винищені мадагаскарські птиці — епіорніси. Вага одного яйця становила 7,5-8 кг проти страусиного яйця вагою 1,65 кг. Зростання найбільшого виду епіорніси дорівнювало росту дорослого слона. 
9. Серце птиці б’ється 400 разів на хвилину під час відпочинку і 1000 разів під час польоту.... 

10. Під час полювання сокіл сапсан може досягати швидкості більше 320 км / год.
11. Найбільший за розмірами птах у світі — страус, який має зріст від 2 м. Вони дуже швидко бігають і розвивають швидкість до 60 км / год. Вага цієї птиці складає більше 130 кг. Страуси розповсюджені в Австралії, Африці та Азії. Вони можуть навіть напасти на людину, якщо відчують загрозу для своїх пташенят. 
12. Пінгвіни, страуси, казуари, ківі і додо не можуть літати. 
13. Чому птахи літають у V-подібному ключі? Все це для економії енергії. Першою, як правило, летить найдосвідченіший і старший птах, який приймає все навантаження на себе. Позаду першої птиці з боків створюються два повітряні потоки в яких летять наступні члени зграї з меншими енерговитратами. 
14. Всього в усьому світі існує 6 видів отруйних птахів. Більшість з них — п’ять видів — відносяться до дроздових мухоловок. Ще їх називають Пітах. Живуть ці істоти в Новій Гвінеї. Отруйні вони тим, що на тілі містять сильну отруту в світі під назвою батрахотоксин. Однак кількість, яка міститься на птаху, не здатна вбити людину і, при попаданні в дихальні шляхи, може визавть лише гострий напад кашлю. 
15. Найбільш поширені птахи на землі це кури.
16. Найважчий по вазі птах з тих, які можуть літати, — це дудак і африканська дрохва. Остання водиться в Африці, дудак ж в Азії і Європі. Дрофа — майже теж, що і дудак. Ці два птахи досягають розмірів в 20 кілограм. Цю масу не просто утримати в повітрі, тому для зльоту їм необхідно розбігтися. Незважаючи на важкий підйом, політ у цих птахів надзвичайно гарний. 
17. Найбільший представник пернатих, який вміє літати, — кондор. У нього розмах крил іноді досягає 3х метрів. Вага досить велика — близько 15 кг. Цьому гіганту непросто злетіти. Як і дудак, кондору необхідно добре розбігтися, і лише потім, сильно розмахуючи могутніми крилами, він може злетіти. Піднімається він на гігантські висоти — до 10 кілометрів вгору.... 

Немає коментарів:

Дописати коментар